Za trenutek odmisli svet okoli sebe in se skupaj s prijatelji podaj v fantazijski svet poln bitk z mitičnimi pošastmi, prežet z magijo, z zgodbo, ki čaka, da jo napišete skupaj.

Postavi se v vlogo svojega lika – neustrašnega bojevnika, pretkanega zmikavta, ekscentrično glasbenico, študijozno čarovnico… in se skupaj s prijatelji sooči z izzivi, ki vam jih predstavi vodja igre – Dungeon Master.

Za D&D je značilna popolna svoboda izbire – v danem trenutku lahko tvoj lik poskusi narediti karkoli se lahko spomniš in Dungeon Master bo s pomočjo pravil ugotovil, ali ti je uspelo ali ne. To naredi igro zelo nepredvidljivo, polno improvizacije in pa predvsem nepozabno.

Za boljšo predstavo si oglej video spodaj!

Kako poteka igra? Sestavljena je iz preprostega cikla na desni.

Dungeon Master je vodja igre, ki predstavlja svet, v katerem se gibljejo glavni junaki – igralci. Igralcem opiše svet v katerem se nahajajo ter pred njih postavlja zanimive izzive: “Malhe ste odložili na lepem, s cvetlicami obloženem travniku ob robu gozda. Zadnji žarki zlatega jesenskega sonca se počasi prelivajo v večer, ki vam hvaležno prinaša odmor od divjega tempa današnjega pohoda. Iz kotlička se mirno vali vonj tople večerje in ob smehu in pogovoru se veselite zasluženega počitka. Nenadoma vas preseneti stampedo malih živali, ki se v smrtnem strahu zapodijo čez vaš tabor. Komaj se uspete dobro spogledati preden iz gozda zaslišite šelestenje krošenj in lomljenje lesa. Nekaj grozljivega je v temi, in prihaja proti vam.

Kaj narediš? Sedaj si na vrsti ti. Imaš popolno svobodo, kako se bo tvoj lik odzval na predstavljeno situacijo. Se želiš postaviti v bran svojim prijateljem? Ali si mogoče mnenja, da je previdnost mati modrosti in se skriješ v grmovje, upajoč, da te ne opazi? Izbir je toliko, kolikor se jih spomniš. Vodji igre poveš, kaj tvoj lik naredi, recimo: “Bamur zbeži, kolikor hitro ga nesejo škratovske noge. Na vsake toliko pogledam nazaj, da vidim, če se mi približuje kaj groznega.

Sedaj je na vrsti vodja igre, ki presodi, kakšen izziv predstavlja tvoja izbira: “Na hitro vstaneš in stečeš, pri čemer skoraj podreš kotel, v katerem se kuha večerja. Meči kocko.” Vržeš D20 kocko in v svoj character sheet (list papirja, ki opisuje v čem je tvoj lik dober) pogledaš, koliko moraš prišteti ali odšteti od meta kocke. Vodji igre sporočiš izkupiček, recimo: “3”.

Sedaj Dungeon Master presodi, kaj se zgodi in opiše novo situacijo, v kateri se znajdeš: “Z nogo zapneš ob kotel in se zvrneš po tleh. Spretno se izogneš padajočemu golažu, nato pa se zaskrbljeno ozreš proti gozdu, ravno v trenutku, ko izmed dreves prilomasti trop pobesnelih pošasti – ogromnih medvedov s sovjimi glavami, ki se pred tabo dvignejo na zadnje tace in globoko zarenčijo…

D&D je tako igra, kjer se igralci in vodja igre izmenjujejo v pripovedovanju in skupaj pišejo edinstveno zgodbo, ki se je boste spominjali še leta.

Še nisi igral/a, pa te zanima?

  • pridruži se Discord kanalu Krčma, največjemu slovenskemu Discord kanalu za ljubitelje igranja vlog. Poišči družbo za igranje, ali pa se pridruži kateri izmed iger, ki jih redno prirejajo kar v Krčmi.
  • pridruži se nam na naslednjem D&D sessionu! Redno organiziramo igre v Ljubljani, Medvodah ter Kopru.